Wat is indexbeleggen?

Een definitie

Wat is indexbeleggen? Met indexbeleggen belegt u via trackers, ook wel exchange traded funds of ETF’s genoemd. Een tracker is een ‘gewoon’ beleggingsfonds, waarbij u belegt in een mandje aandelen, obligaties, vastgoed of grondstoffen. De doelstelling van de tracker is om zo nauwkeurig mogelijk een bepaalde index te volgen. U zou dus kunnen zeggen dat een tracker een passief beleggingsfonds is.

De voordelen van indexbeleggen

Indexbeleggen heeft veel voordelen:
 • lage kosten
 • uitstekende spreiding
 • dagelijks verhandelbaar
 • minder risico
 • hoger rendement
Benieuwd hoe dat werkt?

bekijk nu de video

Omdat wij tijdens indexbeleggen de index volgen kunnen wij lage kosten hanteren. Allerlei onnodige kosten en marges komen daardoor te vervallen. Een ander voordeel van indexbeleggen is dat er een grote en uitstekende spreiding is. U investeert uw geld dus niet in maar één bedrijf maar in verschillende. Daarnaast is uw belegging dagelijks verhandelbaar. Wat ook een fijn voordeel is van indexbeleggen is de transparantie die het geeft. Er is minder risico wanneer u een bepaalde index volgt, zo weet u precies waarin u belegt. Ook kunt u op ieder moment van de dag kijken hoe het met de beurs en uw beleggingen gaat. Het grootste voordeel is natuurlijk hoger rendement. Dit is tenslotte waar u het allemaal voor doet. Omdat de kosten van passief beleggen minder zijn zal het rendement altijd hoger blijven. Tevens blijkt uit onderzoekt dat meer dan de helft van de actieve beleggingsfondsen achterblijft in de index. Bent u benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat? Bekijk dan bovenstaande video.

Trackers en uw portefeuille

Met indexbeleggen bouwt u met trackers bij Index Capital tegen zeer lage kosten een breed gespreide beleggingsportefeuille van 12.000 tot 14.000 verschillende bedrijven en obligaties op. Trackers zijn transparant omdat u precies weet waarin belegd wordt. Daarnaast zijn ze dagelijks verhandelbaar.

Indexbeleggen: meer rendement, minder risico

Bij indexbeleggen bespaart u fors op kosten, zoals we hierboven ook hebben benoemd. Mede daardoor is het rendement van indexbeleggen hoger dan bij actief beleggen. Daarnaast biedt indexbeleggen de best denkbare spreiding van uw beleggingen. Dit vermindert het risico in uw beleggingsportefeuille. Ook ontloopt u de risico’s die actieve beleggers (moeten) nemen om te proberen het – heel af en toe – beter te doen dan de index.

Passief beleggen is niet passief

Hoewel indexbeleggen ook wel passief beleggen wordt genoemd is het dat zeker niet. Een passende beleggingsportefeuille met trackers opbouwen en onderhouden vraagt kennis en aandacht. Er zijn duizenden trackers, die verschillen in risico’s, kosten en onderliggende waarde en dat aantal groeit nog dagelijks. Er soms worden indextrackers gebouwd die ondoorzichtig en daardoor risicovol zijn. Wij fungeren hierbij als uw actieve en alerte poortwachter.

Het Index Capital Selectieproces©: indexbeleggen is een specialisme

Ook banken bieden u tegenwoordig, zij het schoorvoetend, indexbeleggingen aan, als één van de commerciële smaken die ze op de plank hebben liggen. In onze optiek is indexbeleggen echter een specialisme. Het is zogezegd onze kernactiviteit. We scannen voortdurend de markt en selecteren uit het forse aanbod steeds die trackers met de laagste kosten, de beste spreiding en de minste risico’s. Het Index Capital Selectieproces © bevat maar liefst ca. 50 variabelen op basis van waarvan wij een aantal excellente trackers voor u selecteren. Anders gezegd: Index Capital scheidt voor u het kaf van het koren.

Meer weten?

Indexbeleggen geeft in meer dan 80 tot 85 procent van de gevallen een beter rendement dan andere vormen van beleggen. Heeft u vragen over onze diensten? Of wilt u onderzoeken wat indexbeleggen voor uw vermogen kan betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Lees meer over "Indexbeleggen" :

 1. Wat is indexbeleggen?
 2. Beginnen met beleggen
 3. Experts over indexbeleggen
 4. Feiten en Cijfers
 5. Het effect van kosten...
 6. Veiligheid
 7. Kan ik het ook gewoon zelf?

Contact

Natuurlijk vinden we het fijn om een keer vrijblijvend met u in gesprek te gaan. Neemt u daarom gerust contact met ons op. Dat mag overdag, maar vanzelfsprekend ook 's avonds of in het weekend (en nee, dat is echt geen enkel probleem). Index Capital werkt landelijk en er is altijd een vestiging bij u in de buurt waar we u kunnen ontvangen. De informatie over onze vestigingen treft u onderaan deze pagina aan. U bent zeer welkom!
Neem direct contact op

contact_met_index_capital

Hans Dubbeldam
06 - 28 33 21 90
hans@indexcapital.nl

of stuur een bericht

Contactgegevens

contact_met_index_capital

Index Capital Vermogensbeheer
Marksingel 2f
4811 NV Breda
076-7676555
info@indexcapital.nl
Vestigingen

Foto locatie Breda Breda
(hoofdkantoor)
Marksingel 2f
4811 NV Breda
Route in Google Maps
Foto locatie Amsterdam Amsterdam
(bezoekadres)
Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam
Route in Google Maps
Foto locatie Utrecht Utrecht
(bezoekadres)
Oreliuslaan 850
3528 BB Utrecht
Route in Google Maps
Foto locatie Hilversum Hilversum
(bezoekadres)
Koninginneweg 11
1217 KP Hilversum
Route in Google Maps
Foto locatie Maastricht Maastricht
(bezoekadres)
Wim Duisenbergplants. 31
6221 SE Maastricht
Route in Google Maps