Index Capital
Index Capital
Index Capital

Vraag & antwoord: over banken en Index Capital

Kan ik niet net zo goed zelf indexbeleggen?

Indexbeleggen is het volgen van de index. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Zo zien wij in de praktijk dat er een groot verschil is of je indexbeleggen ziet als een specialisatie (zoals bij Index Capital het geval is) of dat het ‘één van de 27 smaken is die je op de plank hebt liggen’ (zoals bij een private bank het geval is). Het selectieproces hoe je uit ruim 7.500 (!) indexproducten wereldwijd de juiste keuzes maakt, is ingewikkeld maar zeer relevant als het gaat om optimalisatie van rendement en risico. Als één van de grotere indexbeleggers in Nederland weten wij precies wat belangrijk is bij de selectie van trackers. We hebben goed zicht op de duizenden beschikbare trackers en hoe ze verschillen in risico’s, kosten en onderliggende waarde. We houden de markt voor indexbeleggen nauwlettend in de gaten en selecteren uit het enorme aanbod steeds de trackers met de laagste kosten, de beste spreiding en de minste risico’s. Indexbeleggen is een echt vak. En onze passie.

Daarnaast is en blijft beleggen beleggen ook het maken van persoonlijke keuzes. Ook daarin denken wij graag met u mee. Hierbij gaat het om vragen zoals:

  • Hoe verdeelt u uw vermogen over de verschillende beleggingscategorieën?
  • Welk risico wilt en (belangrijker) kunt u lopen?
  • Welke portefeuille past op dit moment bij uw inkomen, vermogen en doelstellingen? Hoe zit dat in de komende jaren?
  • Hebt u behoefte aan inkomsten uit de portefeuille?

Index Capital helpt u graag deze vragen te beantwoorden en besluiten te nemen op basis van de antwoorden.

Na het provisieverbod is de dienstverlening van mijn bank toch transparant?

Het provisieverbod is een stap in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet. Twee belangrijke pijlers van het provisieverbod, namelijk (1) transparantie en (2) ‘klant centraal’ zijn nog ver weg. Zo zien we als Index Capital (maar ook als branchevereniging VEOV) volop nieuwe trucs in de sector ontstaan, trucs die direct conflicteren met genoemde begrippen. Een paar voorbeelden.

  1. Banken introduceren op dit moment volop nieuwe eigen beleggingsfondsen, met soms nog hogere kosten dan voorheen. Terwijl je als klant juist verwacht dat de kosten van beleggingsfondsen na afschaffing van de distributievergoeding juist zouden dalen…Bijkomend voordeel voor de bank is dat ze deze vergoeding volledig in eigen zak kan steken. Anders gezegd: de bank krijgt niet meer iets van een fonds, maar ze bouwt nu zelf een fonds en krijgt nu alles.
  2. Er wordt handig en gemakkelijk geld verdiend aan klanten door gebruik te maken van zgn. paraplu fondsen, ook wel ‘multi managers fondsen’ of ‘fund-of-funds’ genoemd. Dat zijn beleggingsfondsen die onderliggend in weer andere beleggingsfondsen beleggen. Dan betaal je als belegger dus kosten op kosten. Bijzonder daarbij is dat zo’n (vaak huis)fonds vervolgens weer voor soms 70% of meer belegt in andere eigen huisfondsen…
  3. Nog steeds zijn de kosten van beleggingsfondsen voor de eindconsument volstrekt niet-transparant. Beleggingsfondsen waren in de afgelopen decennia de melkkoe van de sector en dat zullen ze – ook na het provisieverbod – blijven. Er worden wel bepaalde kosten gerapporteerd, maar niemand weet bijvoorbeeld wat de transactiekosten in een beleggingsfonds bedragen. Wederom ontbreekt transparantie, terwijl kosten direct samenhangen met rendement. Zo zorgen bijvoorbeeld 2% onnodige kosten dat het vermogen van een klant in 30 jaar met maar liefst ruim 43% verdampt.

Jullie zeggen dat een bank niet onafhankelijk is. Hoe komen jullie daarbij?

Het belang van banken als commercieel bedrijf conflicteert regelmatig met uw belang als cliënt. Index Capital daarentegen heeft het keurmerk van de VEOV, de Vereniging van Echt Onafhankelijke Vermogensadviseurs. Geen verborgen agenda’s, geen verborgen kosten, volledig open en eerlijk. Lees meer over de VEOV.

Hoe kan het dat Index Capital goedkoper is dan veel banken en andere vermogensbeheerders?

Eén van de belangrijke succesfactoren van indexbeleggen zijn de lage kosten. Dat ziet u onder andere terug in de extreem lage produktkosten van onze trackers. Maar ook in de tarieven van Index Capital zelf. Ons eigen verdienmodel is soberder dan dat van de banken en veel andere vermogensbeheerders.

© 2015 Index Capital NV