Index Capital
Index Capital
Index Capital

Feiten en cijfers: actief beleggen loont niet

Actief beleggen met fondsen en individuele aandelen heeft geen toegevoegde waarde. Dat tonen vele tientallen wetenschappelijke onderzoeken en literatuurstudies nadrukkelijk aan. Het is een loterij. Dat klinkt cru, maar zo blijkt het nu eenmaal te zijn.

Wat dan wel?

Indexbeleggen levert een substantieel hoger rendement op dan actief beleggen. Als u het rendement van een aantal bekende, wereldwijd beleggende aandelenfondsen tien jaar lang afzet tegen de MSCI World Index, dan wordt dat direct duidelijk. Zie onderstaande grafiek.

(bron: Morningstar)

Bewijzen voor de prestaties van indexbeleggen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan:

  • Minimaal 80-85 procent van de actieve beleggers (zowel ‘professionals’ als particulieren) presteert slechter dan de relevante index.
  • Positieve rendementen uit het verleden hebben geen voorspellende waarde. Ze zeggen weinig tot niets over de kans of het komend jaar weer een positief rendement zal worden behaald.

Anders verwoord:

Met indexbeleggen behaalt u in meer dan 80-85 procent van de gevallen een beter resultaat dan analisten, beleggingsadviseurs, banken, traders en vermogensbeheerders!

Op zoek naar meer bewijs?

Wilt u meer bewijzen voor de kracht van indexbeleggen en de povere resultaten van actief beleggen? Op de pagina Literatuur en onderzoek treft u een lijst aan met wetenschappelijke publicaties en onderzoeken.

© 2015 Index Capital NV