Index Capital
Index Capital
Index Capital

Feiten en cijfers: actief beleggen loont niet

Actief beleggen met fondsen en individuele aandelen heeft geen toegevoegde waarde. Dat tonen vele tientallen wetenschappelijke onderzoeken en literatuurstudies nadrukkelijk aan. Het is een loterij. Dat klinkt cru, maar zo blijkt het nu eenmaal te zijn.

Indexbeleggen op basis van feiten…

Door de illusie dat markten te verslaan zijn achter zich te laten, realiseren indexbeleggers in 80% van de situaties meer rendement en minder risico dan cliënten die actief beleggen bij een private bank of vermogensbeheerder, bijvoorbeeld in beleggingsfondsen. Dat is geen onbescheidenheid, maar simpelweg een feit op basis van zowel wetenschappelijke onderzoek als de praktijk.

…en op basis van gezond verstand

Maar we kunnen ook op basis van simpele logica onderbouwen waarom indexbeleggen een beter alternatief is dan actief beleggen. Beleggers kun je verdelen in twee groepen. Actieve beleggers en indexbeleggers. Samen vormen ze de markt. Stel nu eens dat het rendement van de markt (lees: de index) in een jaar 7% bedraagt. Die 7% is het rendement van de indexbeleggers (voor kosten). Dit betekent dat de groep actieve beleggers als groep ook 7% (voor kosten) maken. Als groep kunnen zij niet beter scoren, want de markt stijgt immers met 7%.

Vóór kosten maken indexbeleggers en actieve beleggers als groep dus evenveel rendement, namelijk het marktrendement. Maar na aftrek van kosten niet. Dan zijn de rendementen wel degelijk anders. Kosten drukken namelijk het marktrendement. En omdat actief beleggen duurder is (feit!) dan indexbeleggen, volgt daaruit dat actieve beleggers na kosten minder overhouden dan indexbeleggers (feit!).

© 2015 Index Capital NV