Index Capital
Index Capital
Index Capital

De 10 inzichten van succesvol indexbeleggen

Graag delen wij hierna met u een aantal essentiële inzichten bij indexbeleggen. Inzichten die wij integraal toepassen in ons beleggingsbeleid. En die – wanneer u cliënt wordt van Index Capital – met zekerheid zullen leiden tot een uitstekende beleggingservaring.

Inzicht 1: beleggen is belangrijk

Er is zoiets als een ‘onzichtbare vijand’, inflatie genaamd. Daarnaast is de rente op spaargeld en deposito’s extreem laag. En speelt fiscaliteit een rol. Beleggen betekent risico’s nemen. Niet beleggen ook. Want door niet te beleggen weet u zeker dat uw vermogen achteruit gaat. Nog afgezien van de vraag of het aanhouden van een groot spaarvermogen bij een bank nou inderdaad wel zo risicoloos is…

Inzicht 2: markten zijn efficiënt

Nieuwe informatie wordt direct verwerkt in prijzen van effecten, omdat kopers en verkopers de informatie naar waarde schatten en vrijwillig handelstransacties aangaan. Het is dus een echt een illusie om te denken dat u of uw vermogensbeheerder een ‘onjuistheid’ in de koers ontdekt, die aan miljoenen andere beleggers is voorbij gegaan…

Inzicht 3: markten en beurzen zijn niet te voorspellen

Dit is een waarheid als een koe. Ondanks het feit dat uw beleggingsadviseur bij de bank zich elke dag bezig houdt met timing en het doen van voorspellingen…De winnaars van vandaag zijn de verliezers van morgen, en omgekeerd. En het voorspellen wie de winnaars en wie de verliezers zullen zijn, is verspilling van tijd. En mocht een voorspelling een keer uitkomen, dan moet u zich de vraag stellen: is het wijsheid of is het geluk? Ook een kapot horloge geeft immers twee maal per dag de juiste tijd aan… 

Schermafbeelding 2015-05-07 om 08.39.03

Inzicht 4: spreiding = risicovermindering

Met een portefeuille bij Index Capital belegt u in maar liefst meer dan 12.000 (!) verschillende onderliggende bedrijven en/of obligaties.  Deze excellente spreiding betekent een aantoonbare vermindering van het risico in uw beleggingsportefeuille. 

Inzicht 5: timing is onzin

Het gaat bij beleggen niet om “markttiming”, maar om de “time in the market”. Markttiming is levensgevaarlijk en leidt vaak tot kapitaalvernietiging.

Inzicht 6: de financiële sector is een circus

Iedere week komen tientallen ‘kenners’ aan het woord via de TV, de krant en internet. En al die ‘kenners’ proberen te duiden wat er allemaal gebeurt op de financiële markten. Alle partijen hebben één overeenkomst: ze zijn onderdeel van de entertainment sector. Ze moeten elke dag met nieuws komen, liefst met schreeuwende koppen. Goed om te beseffen: beleggen is geen entertainment. Indexbeleggen is je niet laten leiden door de waan van de dag.

Inzicht 7: minder kosten = meer rendement

Actief beleggen gaat gepaard met hoge kosten, indexbeleggen met lage kosten. Kosten en rendement hangen direct met elkaar samen. 1% minder kosten betekent over langere periode 25% meer vermogen.

Inzicht 8: beleg voor de lange termijn. En blijf belegd.

Uit onderzoek over meer dan 30 jaar beleggen blijkt dat de kans op een negatief rendement op aandelen (de meest beweeglijke beleggingscategorie!) nihil is wanneer u 12 jaar of langer belegt bent. En blijft.

Inzicht 9: ken jezelf

Eén van de belangrijke nadelen van zelf beleggen, is de invloed die emotie en gebrek aan discipline op de beleggingsbeslissingen heeft. Want deze emotie leidt meestal tot kwalitatief verkeerde beleggingsbeslissingen…

hebzucht angst DEF

Inzicht 10: krijg zoveel als mogelijk waar je recht op hebt: marktconform rendement

Er is zoiets als ‘marktrendement’. Echter, door de valkuilen van het actief beleggen krijgt de belegger in actieve beleggingsproducten (zoals beleggingsfondsen) in meer dan 80% van de situaties minder. En wanneer ook emotie en gebrek aan discipline een rol spelen, dan is het rendement nog weer lager.

Schermafbeelding 2015-05-07 om 09.07.56

© 2015 Index Capital NV